Thursday, January 13, 2011

Segmen what I should know : Bagus ke air tu????

Ais atau air suam???

For those who are make cold water as a favorite drink, this entry are applicable for you. For me too..

Cuba bayangkan, lepas makan sepinggan spaghetti carbonara dan black pepper steak, then kau minum ABC dan Laici ais...yummy isn't??

Farah kami tak suka western?? Ok ok..ambil contoh ni pulak. Makan nasik lemak dan milo ais...yummy jugak kan???

However, the cold water will solidify the oily stuff that you have just consumed. It will slow down the digestion. Tahu?? Macam disaster kan.

Sebab ais telah membekukan lemak, maka ia akan menyempitkan segala saluran dalam badan, then kau akan bertambah gemuk dan akhirnya...tahniah anda telah memenangi banyak penyakit.

"ooo sebab tu lah orang Jepun dan Cina minum air teh panas selepas makan..."

Yupp, simple je kan..dan kalau kau benci teh, silalah minum air suam atau air tak suam janji tak berais selepas makan. Terutamanya selepas makan makanan yang berlemak.

Air ni banyak kebaikannya..*walaupun kau dah tahu still haku nak cerita. Pliz keep reading (nada paksa)

1. Kebaikan air yang paling baik ialah mengelakkan dehydration. Ok tanda-tanda dehydration adalah
fatigue, mulut kering, little or no urine, pening kepala.
2. Air membantu proses penghadaman dan membakar lemak. Dapat menguruskan badan wei..siapa   tak nak kan..
3. Air membantu kecantikan....How?? Ok minum air yang secukupnya dapat mengelakan kulit            menjadi kering. So kulit akan menjadi sihat dan nampak flawless macam barbie

Banyak lagilah kebaikan air ni. Kalau nak bagitau banyak-banyak nanti kau cakap saye membebel pulak.

p/s harap entry ni dapat bantu korang...bantu dari segi apa??? hahahaha lu pikir la sendiri.



~sehingga ke next entry

No comments: