Wednesday, November 10, 2010

Tingkatan 6

 Nonie tag saye gambar masa di form6 dulu

Nonie ni saja ah buat saye teringat masa zaman form six. Memang best time tu, semedangnye saye enjoy, sampai saye tak ingat bila masa belajar T___T

Sepanjang saye belajar, tak pernah terdetik nak sambung ke tingkatan 6. Sebenarnya saye nak belajar di Matrix macam kawan-kawan yang lain. Kecewa kot bila saye tak dapat sambung belajar kat situ. Tapi saye tak lah frust sampai nangis hentak-hentak kaki ke apa. 

Memanglah orang kata patah tumbuh hilang berganti..hek peribahasa kau. Lepas tu saye ditawarkan diploma Pengurusan Hotel di UITM Pulau Pinang. Apakah keputusan saye?? a) adakah saye terima b) saye menolak tawaran tersebut dengan kasar hingga dilayangkan kad merah. Jawapannya adalah c) saye menolak tawaran itu secara baik=)
Ah, jangan tanya kenapa haku tolak. Sebab dah tertulis di luh mahfuz yang saye akan belajar di tingkatan 6. Hahahaha.

Akhirnya, saye kembali ke sekolah. Memakai kembali uniform yang sangat dibenci oleh pelajar-pelajar kerana mudah berkedut dan perlu digosok setiap hari. Itu pelajar sekolah, saye tak, saye suka uniform sekolah. Jujur.

Eh, baju saye tak sama dengan pelajar tingkatan 12 3 4 5 pun. Saye tingkatan 6 tahu (statement tak mahu kalah) Saye tak pakai kain warna biru laut yang comel tu. Saye pakai kain warna maroon5. Which is i like like like.

Saye ditawarkan aliran sains di Sekolah Khir Johari. Best pulak sekolah ni, walaupun struktur bangunannya usang. Saye tak berniat nak kutuk yeh..ngee~ Aliran sains best, rock and cool. Tapi kejap je saye belajar kat situ, lepas tu saye berhijrah ke sekolah baru.

Ting!!!!

Tiba-tiba saye bersekolah di Sekolah Menengah Sungkai yang cemerlang gemilang terbilang. Sekolah ni macam mana nak cakap ye...erm siapa yang pernah sekolah kat sini lebih tahu macam mana nak describe..1 benda yang paling saye ingat laksa kat kantin sekolah ni sedap hingga menjilat errr sudu?? Ciss pengotor perbuatan tersebut. Sila jangan tiru.

Tapi sekolah ni ada asrama. Dan saye salah seorang penghuni asrama itu. Saye tinggal di dorm A. Hahaha sebenarnya haku memandai je letak nama dorm tu. Ada nama ke dorm tu??? Ada satu lagi dorm, dorm B.

Warden saye ni warak orangnya. See the tudung la. Jadi kat sana kami ada peraturan tak boleh memakai t-shirt yang sendat. Semuanya mesti loose ok dan lagi elok kalau kau pakai t-shirt muslimah. 
Sayelah orang yang t-shirtnya selalu dirampas sebab saiz xs. Maaflah cikgu T____T

Nonie, Cikgu Rosma (warden) and me

Masa belajar di lower6, saye ada senior. Masa ni memang tak best sebab senior tak suka saye dan Nonie. Adakah benar mereka tak suka kami??? Hahaha ini pandangan saye je. Mungkin sebab kami nakal sikit masa tu. Sila ulang, nakal SIKIT maknanya tak nakal sangat ok.

Perkara nakal yang saye buat?? Perkara biasa yang pelajar selalu buat. Ponteng prep, fly sebab nak makan kfc, skip terawih dan yang sewaktu dengannya. Baik kau mengaku kau pun pernah buat salah satu daripada perkara di atas.

Bila dah Upper6 baru terasa heaven. Tak ada siapa nak kacau. Dorm pun terasa luas.Masa tu barulah saye nak rapat dengan kawan-kawan lain. Kalau tak saye asyik berkepit dengan Nonie je. Uhh sungguh anti sosial. Tak baik macam ni tau kawan-kawan.

Jiran saye dalam dorm A. Shima, Aina, Nonie, Ijah, Alin



Bila dah dekat dengan STPM, barulah jadi baik banyak. Sila ulang sekali lagi baik BANYAK. Dan akhirnya saye berjaya menghabiskan tingkatan 6 dengan enjoynya. 

Hah?? Result STPM?? that's my top secret hahahahaha

Credit to Nonie for the nice picture




No comments: