Thursday, August 19, 2010

Kuih Tako


Gambar hiasan

Ini namanya kuih Tako. Walaupun namanya ala-ala jepun, but It's originally from Malaysia (maybe) hahaha suddenly I feel not so confident, mana lah tau kuih ni asalnya dari Indonesia pulak ke, nanti ada yang kena saman.

Yang penting, mak saye pandai buat kuih ni, err saye pula pandai makan kuih ni..malah amat suka. Dulu saye panggil kuih ni kuih sampan. Tapi sekarang barulah saye tahu ini kuih tako bukan kuih sampan. Nama saintifik bagi kuih sampan adalah tepung pelita.

Tepung Pelita

Kuih ini turut menjadi pilihan hati saye. Memang sedap dimakan terutama kalau dari air tangan mak saye. Dan saye takkan kempunan kuih ini sebab saye berkesempatan merasa kuih sampan buatan emak pada ramadhan ke 6 tempoh hari. Pada kamu yang juga suka makan kuih ini sila dapatkan di bazar ramadhan berdekatan rumah anda. Kalau nak dapatkan di bazar ramadhan berhampiran rumah saye pun boleh juga.

Ohh saye ada misi yang belum diselesaikan, iaitu...tepung bungkus

Makan kuih tepung bungkus. Kuih ni memang sedap kalau dijadikan juadah side selepas berbuka. Kamu pernah makan? Kalau belum sila beli secara online. Saye akan minta mak saye buatkan bila saye pulang ke kampung nanti.

Hoccey ssaye perlu tamatkan kembara kuih tradisi sampai di sini. Kepada MAK.. I lurve U mucho mucho sebab sangat pandai membuat kuih-kuih tradisi yang sedaaaaaaaaaappppppp lagi menyelerakan.

Ha? mahu menjadi menantu mak saye..???? LOL :D

2 comments:

yenyenpreng said...

my fevret too :) kuih tako

farahAzreenHJAhmad said...

hehehe kita mmg sehati berdansa